Hoe lang gaat een muursticker mee als deze op de muur zit?

Hoe lang een muursticker mooi blijft heeft te maken met een aantal factoren, waarbij de positie van de muursticker de meeste invloed heeft. 

  • schijnt de zon er overdag op?
  • is de temperatuur in de kamer redelijk constant?
  • lopen er veel mensen langs de sticker?

Een sticker die binnenshuis opgeplakt is, gaat over het algemeen 3 tot 4 jaar mee. Hierbij hangt de sticker niet op een plek waar de zon er op kan schijnen. Schijnt de zon wel regelmatig op de sticker, dan zal deze (net als een geverfde muur) in de loop van de tijd gaan veranderen van kleur. 

Ook de temperatuur in de kamer heeft invloed op de levensduur van de sticker. Als de kamer een redelijk constante temperatuur heeft zal dit nauwelijks effect hebben op de sticker, maar veranderd de temperatuur extreem in de kamer zal dit wel effect hebben. Je kunt hierbij denken aan een houten deur die in de winter misschien klemt en in de zomer absoluut niet. De lijmlaag van de sticker werkt ook met temperatuur. Is het erg warm, dan zal de lijmlaag wat zachter worden en is het erg koud dan zal deze wat harder worden. 

Als er regelmatig mensen langs de muursticker lopen, dan kunnen zich pluisjes en stofjes aan de rand van de muursticker verzamelen. Over een langere tijd zal dit er voor zorgen dat dit randje los gaat laten en is de sticker dus niet meer mooi. Voorkom dat de sticker op een plek geplakt wordt waar regelmatig mensen langslopen. Hiermee verhoog je de levensduur. 

Over het algemeen zal een sticker 3 a 4 jaar meegaan. Dit betekend niet dat de muursticker na deze tijd kapot is. Dit betekend in de meeste gevallen dat de sticker lichtelijk verkleurd is en dus toe is aan vernieuwing.