Babykamer in Scandinavische stijl

Babykamer in Scandinavische stijl

Scandinavische stijl is een stijl die we steeds vaker terug zien en ook vooral in de babykamer. Wil je meer weten over deze hippe stijl? Lees dan verder! Ik ga je namelijk alles vertellen over de Scandinavische stijl.

Wat zo bijzonder is aan deze stijl, is dat je er alle kanten mee op kunt. Het is niet perse een bepaald ontwerp of een bepaalde kleur. In dit artikel nemen we je mee in de diverse kenmerken van deze trendy woonstijl en leg ik je uit hoe je de babykamer helemaal in deze stijl kunt inrichten.

Waar komt de Scandinavische stijl vandaan?

Laten we beginnen bij het begin; waar komt  de stijl vandaan!? Natuurlijk verklapt de naam dit al een klein beetje, namelijk uit Scandinavië. Wat je waarschijnlijk niet wist is dat deze stijl in de jaren 30 van de vorige eeuw ontstaan is! Het begon allemaal bij een kunstvoorstelling/ tentoonstelling in Stockholm. De naam van deze tentoonstelling was Scandinavian design. Alle nieuwe ontwerpen uit Scandinavië werden hier getoond. Na deze voorstelling was de stijl geboren en behoorde vrijwel alle meubels uit Scandinavië tot deze stijl.

Het motto van deze ontwerpers was; “Mooie dingen die je leven beter maken”. En zo werd er gekeken naar ieder ontwerp. Decoratie moest wijken voor functionaliteit en de meubels moesten functioneel, degelijk en betaalbaar zijn. Dit betekend niet dat alle meubels en kamers saai waren, integendeel! Wel voldeden de kamers allemaal aan de kenmerken die hieronder besproken worden.

Babykamer in scandinavische stijl

Kenmerken van de Scandinavische stijl

Zoals al eerder genoemd is deze woonstijl niet perse een bepaalde kleur of vorm. Het heeft te maken met meerdere aspecten. De volgende kenmerken zijn echt typerend voor deze stijl;

  • Gebruik van natuurlijke materialen
  • Rustige en lichte kleuren
  • Minimalistisch interieur

Gebruik van natuurlijke materialen

De laatste tijd zien we steeds vaker het gebruik van natuurlijke materialen terug in de populairste woontrends. Dit heeft te maken met de duurzaamheid met het oog op de milieuvriendelijkheid. Scandinaviërs zijn ooit begonnen met het gebruik van natuurlijke materialen omdat dit vele malen goedkoper was. Ook konden zij hun hun huis warm inrichten door gebruik te maken van wol, dierenvachten en leer. De houtsoorten die het meest gebruikt werden zijn dennen, essen en eiken. Behalve dat het voor de Scandinaviërs een goedkope oplossing was, is dit ook heel erg duurzaam!

Rustige en licht kleuren

De dagen in Scandinavië kunnen erg donker zijn. Vooral in de wintermaanden zal de zon zich vrijwel nooit laten zien en is het erg grauw en grijs. Om deze reden hebben de Scandinaviërs slimme manieren bedacht om toch het licht in huis te halen. Lichte en neutrale kleuren zien we terug in de kamers, vaak wit in combinatie met grijze- of beige tinten. Ook pasteltinten passen erg goed in deze stijl. Bij het kiezen van de kleur voor op de muren is het altijd belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de kamer rust en openheid moet uitstralen.

Minimalistisch interieur

Een kenmerk van de Scandinavische stijl die de meeste wel zullen weten is het minimalistische interieur. De reden hiervoor was in eerste instantie dat de Scandinavische woningen erg klein waren en er dus slim gebruik van de ruimte gemaakt moest worden. Alle meubels die geplaatst werden, moesten ook daadwerkelijk een functie hebben. Ook accessoires werd minimaal gebruikt.

Vaak wordt een kamer al snel saai zonder leuke accessoires.. maar hoe kun je de kamer dan toch in Scandinavische stijl inrichten? Geen zorgen! Als je deze stijl wilt toepassen, betekent dit niet direct dat je geen accessoires mag gebruiken. Het belangrijkste van deze stijl is dat je de ruimte zo ruim mogelijk laat ogen en zorgt voor een open uitstraling.

zwarte stippen muurstickers op roze muur

Welke muurstickers passen er in de Scandinavische stijl?

Muurstickers zijn een perfecte toevoegingen aan deze stijl. Je kunt de babykamer hierdoor ruimtelijk en rustig inrichten en uiteindelijk decoreren met muurstickers.

Muurstickers die het beste in deze stijl passen, zijn de muurstickers uit de categorie figuren&vormen en dan voornamelijk de stippen muurstickers. Deze stickers zijn erg populair op dit moment en worden veel gebruikt om de Scandinavische stijl in de babykamer door te voeren.

Een leuk voorbeeld van de toepassing van deze stijl, in combinatie met onze zwarte stippen muurstickers. In combinatie met de roze muur geeft dit een heel schattig effect.

Een ander voorbeeld om te laten zien is de afbeelding hieronder. In deze babykamer is er gekozen om zoveel mogelijk wit te gebruiken en om het vervolgens op te vrolijken en te decoreren met de mintgroene sterren muurstickers.

mintgroene sterren muurstickers op witte muur

Wat vindt jij van de Scandinavische stijl? Zou je deze stijl zelf toepassen of heb je dit misschien al gedaan? Ik ben heel erg benieuwd naar de reacties, laat het ons weten!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.