Kinderkamer voor de peuter inrichten

Kinderkamer voor de peuter inrichten

Je kindje is (bijna) twee jaar: tijd voor de peuter kinderkamer. Hoe moet je een kinderkamer voor peuters inrichten? Allereerst houd je rekening met het praktische aspect. De kamer moet niet alleen gezellig maar ook veilig zijn. Bovendien is hij makkelijk schoon te maken en op te ruimen. Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat je peuter zich hier prettig voelt.

opbergkist

Veel opbergruimte

Een baby heeft nog niet zoveel speelgoed als een peuter. Vanaf de leeftijd van twee jaar begint het grote avontuur. Je kind ontwikkelt betere motorische vaardigheden, kan steeds meer woordjes en zinnetjes zeggen en wordt in deze periode zindelijk.

Spelen is leren, je kind heeft educatief en leuk speelgoed nodig. Op deze leeftijd is het belangrijk dat je het speelgoed regelmatig afwisselt. Zorg dus voor veel opbergruimte op de peuter kinderkamer. Denk hierbij aan een kast met planken of laatjes maar ook een opbergkist, mandjes of misschien wel een of meerdere wandplanken.

Een bureautje of speelhoekje

Niet direct noodzakelijk maar een bureau op de peuterslaapkamer is wel zo prettig. Zo heeft je kind een apart hoekje om te knutselen, puzzelen, kleuren of om boeken te lezen. Dat lezen kan overigens ook op een bankje, in een peuterstoeltje of gewoon op de grond. Creëer in dit geval een gezellig zithoekje. Zowel het bureautje als het zithoekje moet uiteraard goed verlicht zijn. Kies hierbij voor ledverlichting, dit wordt niet warm en heeft een lange levensduur.

Veilige kasten en meubeltjes

Op de peuterkamer heb je verzorgingsspullen staan. Berg deze veilig op, je kindje mag hier niet bijkomen. Sluit kasten eventueel met een speciaal kinderslot af. Mag je kind wel een kast openen, bekijk dan of de vingertjes nergens tussen kunnen komen. Kies liever voor kasten met soft close deurtjes, die klappen niet hardhandig dicht.

Meubeltjes mogen geen puntige of scherpe hoeken hebben. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van het bed, de kast en andere meubeltjes voor op de peuter kinderkamer. Eventueel zijn er hoekbeschermers verkrijgbaar.

Kinderkamer voor peuter inrichten: vormen en kleuren

Baby’s zijn gevoelig voor primaire kleuren waaronder rood en geel. Bij peuters is het zicht veel beter ontwikkeld. Je merkt dat je kind op deze leeftijd al een lievelingskleur heeft. Meisjes houden vaak van roze, jongens van blauw, rood of een andere opvallende kleur.

Maak bij de inrichting gebruik van vrolijke kleuren en vormen. Omdat je kindje al veel inbeeldingsvermogen heeft kun je ook aan bekende figuren denken. Bijvoorbeeld de karakters uit Frozen, Cars of een andere kinderfilm. Heeft je kind voor een voorkeur voor een bepaald thema? Speel hier handig middels muurstickers op in. Bijvoorbeeld stickers van wilde dieren, voertuigen, stippen of sterren. Op deze manier hoef je de muur niet te beschilderen of te behangen.

auto muurstickers

De decoratie

Vergeet de afwerking op de peuter slaapkamer niet. Bijvoorbeeld een zacht vloerkleed of een vachtje dat je voor het bed of in een hoekje neerlegt. Maar ook aansprekende knuffels, leesboekjes, een mooi dekbedovertrek en natuurlijk wat posters. Denk ook aan de verlichting. Zorg voor een lamp die centraal in de slaapkamer hangt. Daarnaast is een nachtlampje zeker aan te raden.

Houd er rekening mee dat je kindje aan de decoratie kan gaan trekken, vaak uit ondeugendheid of om ermee te spelen. Decoratie moet kindbestendig zijn. In het geval van posters of muurstickers hang je die op een hoogte zodat je kindje er niet zomaar bij kan.

Word je kindje ouder en veranderen zijn of haar interesses? Decoratie kun je heel makkelijk aanpassen. Zo verander je de peuter slaapkamer naar een kleuterkamer en later maak je er een tienerkamer van. Zonder direct alle meubels te moeten vervangen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.