Kinderspeelhoek

Wat is een kinderspeelhoek?

Kinderspeelhoek

Een kinderspeelhoek biedt rust, overzicht én gezelligheid. Want van speelgoed door de hele woonkamer en knutselwerk en puzzelstukken in de keuken wordt niemand vrolijk. Behalve de kleintjes dan.

Daarom kun je een speelhoekje creëren in de woonkamer of in de kinderkamer, waar de kinderen helemaal los kunnen zonder dat je huis een slagveld wordt. En ook al zal deze kinderspeekhoek vol zitten met kinderspullen, kun je het nog steeds heel mooi bij je interieur betrekken. Een win-win dus!

Je kinderspeelhoek inrichten

Wil je een kinderspeelhoek inrichten waar je kinderen ook echt gebruik van gaan maken en zich fijn bij voelen? Zorg dan dat je een niet te kleine plek kiest. Anders ga je het speelgoed alsnog op ongewenste plekken tegenkomen. Daarnaast vinden kinderen het ook leuk als ze zien dat ze hun eigen plek hebben. Hun eigen territorium.

Kies je voor de woonkamer? Dan kun je kijken naar welke kleuren de kinderen mooi vinden, die je ook kunt combineren met de kleuren van de woonkamer. Zo kun je een kinderlijke kleur als felroze gebruiken ter inspiratie, maar uiteindelijk kiezen voor een zachtroze kleur. Deze kun je weer heel makkelijk combineren met neutrale kleuren voor de spullen van de kinderspeelhoek.

Qua kleuren kun je veel combinaties maken, maar met spullen ook. Vind je het bijvoorbeeld vervelend als er weer overal kleurplaten of tekeningen liggen? Hang dan een whiteboard of krijtbord op. Deze hangt altijd op dezelfde plek en de kinderen kunnen helemaal los met hun tekeningen.

Safari muurcirkel

Kijk dus naar wat de kinderen leuk vinden om te doen en zoek daar spullen voor die én bij de inrichting passen én een win-win creëren voor de ouders en de kinderen.

Heb je een hele neutrale inrichting maar wil je het een gezellige uitstraling geven? Dan kun je ook gebruikmaken van muurdecoratie in de speelhoek. Wij hebben daar mooie muurcirkels voor. Die bekijk je via onderstaande knop.

Muurcirkels

Welke spullen heb je nodig?

Of je nou een kinderspeelhoek maakt voor jongens of voor meisjes, er zijn altijd basis spullen die je goed kunt gebruiken. Zo is een speelhoek bijvoorbeeld niet compleet zonder tafeltje en stoelen. De jongens kunnen hier rustig op tekenen en de meisjes kunnen los met glitterwerkjes. Vergeet alleen niet een ronde tafel te kiezen of een tafel met zachte zijkanten. Dan is die ook veilig voor hele kleine kinderen.

Naast dat ze lekker aan tafel kunnen spelen vinden kinderen het vaak ook leuk om samen op de grond te spelen of gezellig te spelen met knuffels. Je zou dan ook wat speelmatten neer kunnen leggen, een dun matrasje of een zacht kleed.

Leuke spullen voor een kinderhoek kun je bijvoorbeeld kopen bij de Ikea of Karwei. Daar kun je ook meteen mooie opbergkasten of kisten vinden. Zo kun je heel veel spoelgoed in de kinderspeelhoek kwijt, zonder dat de kamer bomvol lijkt. Ook kun je eventueel aan de slag met planken en andere soort opbergsystemen. Naast dat het voor jou als ouder zijnde fijn is dat alles overzichtelijk en opgeruimd blijft, is het voor de kleintjes heel fijn om te weten waar ze alles kunnen vinden.

Speelhoek gezellig maken

De speelhoek gezellig maken

Zoals eerder genoemd kun je neutrale speelhoeken ook zonder gekke kleuren heel gezellig maken. Plaats bijvoorbeeld mooie verlichting zoals een sfeervolle hanglamp, zodat ze er ook in de avond gezellig kunnen spelen. Of vul de kinderspeelhoek met lekker veel dikke kussens waar ze op kunnen zitten.

Is dat nog niet gezellig genoeg? Dan kun je ook een klamboe over de kussens ophangen waar ze in kunnen zitten, of een tipi in de hoek plaatsen. Dan hebben ze hélemaal hun eigen hoek.

Voor de ouders die echt helemaal willen uitpakken; zet er een schommelstoel neer of hang er één aan het plafond of balken. (als die stevig genoeg zijn) Het wordt dan alleen wel een constante strijd om ze weer uit de speelhoek te krijgen, waarschijnlijk.

Samen spelen, samen koken

Als je de kinderspeelhoek in de woonkamer plaatst, kun je er ook een kinderkeuken naast zetten. Ben je zelf aan het koken? Dan kun je de kinderen er ook bij betrekken waardoor je ze lekker bezighoudt. Het kinderkeukentje kun je helemaal stylen zoals je wilt, zodat ook deze bij de rest van het interieur past.

Nog meer inspiratie opdoen

Benieuwd wat wij aanbieden voor je nieuwe kinderspeelhoek? Neem een kijkje via onderstaande knop.

Speelhoek decoratie

 

Kinderspeelhoek
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.