Voordelen van een kinderkamer delen tussen broer en zus

Voordelen van een kinderkamer delen tussen broer en zus

Broer en zussenkamer

Soms ontkom je er niet aan en is het nodig om een kinderkamer te laten delen tussen broer en zus. Misschien zijn de kinderen hier wat minder blij mee, maar uiteindelijk is het helemaal niet zo erg. Het heeft zelfs een aantal voordelen! Denk maar aan;

  • Leren delen met elkaar en anderen
  • Leren samenwerken
  • Het opbouwen van een hechtere band
  • Elkaar leren helpen
  • Je hoeft minder spullen te kopen

Maar het gaat er vooral om dat de twee zich thuis voelen en dat de kinderkamer als hun plekje voelt. Een plek waar ze veilig kunnen spelen en allebei hun eigen kant hebben. Zeker als broer en zus kan het extra fijn zijn om ook even me-time te hebben.

Ongeacht hoe groot de kinderkamer is, je kunt er altijd een mooie verdeling van maken. Wij vertellen je hier hoe je dat doet.

Kinderkamer inrichten

Hoe kunnen broer en zus een kinderkamer delen?

Als broer en zus een kinderkamer moeten delen is het belangrijk dat ze allebei een kamer krijgen waar ze helemaal blij mee zijn. Vraag ze dus wat ze willen. Als de twee antwoorden erg uit elkaar liggen kun je zoeken naar iets wat in het midden ligt. Of je kiest ervoor een hele duidelijke verdeling te maken van de kinderkamer, door één helft voor je zoon en één helft voor je dochter te maken.

Als eerst kijken we even naar de tweede optie. Want het kan natuurlijk dat je kinderen hebt met sterke voorkeuren en dan wordt het lastig een compromis te sluiten. Dan kies je ervoor om 1 kant helemaal roze in te richten en het andere blauw bijvoorbeeld. Bij zo’n verdeling is het heel verstandig om duidelijke afspraken te maken zodat je weet waar beide ‘sub’kamers beginnen. Een kamer binnen een kinderkamer dus.

De kinderkamer kun je vervolgens verdelen door een room devider te plaatsen. Een letterlijke verdeler van de kamer dus. Daarover later meer. Maar je kunt het ook simpel aanpakken en verf van de ene kamer tot een middellijn te verven en een andere kleur verf of behang aan de andere kant.

Allebei apart maar toch 1 geheel

Wat heerlijk als je kinderen hebt die wel bereid zijn om tot een compromis te komen. Dat geeft al veel meer lucht en opties. Want nu kun je kiezen voor een themakamer. Maar je kunt ook een verfkleur kiezen die in het midden ligt van broer en zus.

Als je voor een neutrale kleur gaat, kan de kinderkamer ook meegroeien met de kinderen. Als zij beide de kamer uitgaan kun je de kinderkamer ergens anders voor gebruiken voor jezelf. Maar ook dan hoef je het niet weer helemaal opnieuw te verven als je een rustige kleur kiest. Een neutrale basis is altijd handig omdat je de kamer kunt opfleuren door meubels en decoratie. De rustige muur zorgt voor balans.

Ook als je een kinderkamer voor broer en zus met twee verschillende muren krijgt, kun je één kleur kiezen als basis. Dan koop je bijvoorbeeld kindermeubels en de rest van de inrichting in die kleur. Zo creëer je alsnog balans en rust in de kamer en wordt het één geheel. Bijvoorbeeld beige of wit of een aardetint.

En als broer en zus het niet erg vinden om er een gender neutrale kamer van te maken, kun je onze muurstickers gebruiken! Bekijk ze via onderstaande knop.

 

Neutrale muurstickers

 Privacy in de kinderkamer

Meer ruimte creëren

Een kinderkamer opgeruimd houden is onbegonnen werk. En je wilt natuurlijk ook dat de kinderen gewoon los kunnen tijdens het spelen. Maar er zijn wel wat opties om meer ruimte te creëren. Gebruik bijvoorbeeld voldoende opbergruimtes en plaats meubels niet in het midden van de kamer.

Maar als de kinderkamer groot is, kun je dat weer wel doen. Dan kun je broer en zus beide een kant van de kinderkamer geven en een speeltafel in het midden van de kamer plaatsen. Dat is dan het punt waar ze samenkomen en wat de kinderkamer ook samenbrengt.

Als de kinderkamer aan de kleine kant is, plaats dan alles aan de muren en maak gebruik van planken. Op die planken kun je manden plaatsen of dozen om spullen in te bewaren. Als je voor beide kinderen een speeltafeltje hebt aan de muren, kun je onder die speeltafels ook weer opbergdozen plaatsen met spullen. Zo hoeft er niks rond te slingeren en heb je ruimte voor meer kinderspullen.

Lees hier meer tips over het inrichten van een kleine kinderkamer!

Neutrale decoratie kinderkamer
Voor privacy zorgen

Ook kinderen hebben wat privacy nodig. Normaal trekt iemand zich terug in een slaapkamer, maar bij een gedeelde kamer is dat lastig. Zorg daarom voor wat plekken met privacy.

Dit kun je doen door een room devider te plaatsen zoals een scherm. Maar je kunt ook een tent plaatsen waar hij of zij even in kan zitten of spelen. Je kunt zelfs een doek langs de bedden plaatsen zodat daar een soort tent van wordt gemaakt.

 

Geen onderscheid tussen jongens en meisjes

Een neutrale kinderkamer is makkelijker in te richten voor broer en zus. Als ze daar voor openstaan. Geen lieve of stoere kinderkamer maar iets wat er tussenin zit. Of gewoon een inrichting wat een goed en veilig gevoel geeft, én voor een goede nachtrust zorgt.

Kijk eens bij onze neutrale kinderkamer spullen. Misschien kun je er wat inspiratie opdoen!

Decoratie voor een neutrale kinderkamer

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.