Wat is een knutselhoek?

Wat is een knutselhoek?

Knutselhoek

Een knutselhoek is een ideale plek voor kinderen waar ze al hun creativiteit de vrije loop kunnen laten en tegelijkertijd kunnen leren en spelen. Een knutselhoek wordt ook wel speelhoek genoemd, die vaak ergens in de woonkamer wordt gecreëerd. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon in de slaapkamer plaats voor maken.

In de knutselhoek kunnen kinderen knippen, plakken, kleuren en werkjes versieren. Je plaatst er kleurplaten, boeken en materialen. Allemaal spullen om de creatieve geest te trainen en activeren. Kinderen trainen namelijk hun doorzettingsvermogen en concentratievermogen doordat ze lang met één ding bezig zijn. Daarnaast wordt het geduld getest en worden de motorische vaardigheden verfijnd.

Naast de vele voordelen voor de kinderen is het voor ouders natuurlijk ook heel fijn om een vaste plek in huis te hebben waar de kinderen kunnen spelen. Het huis blijft zo opgeruimd en de kinderen hoeven niet ge-entertaind te worden.

Waar is een knutselhoek goed voor  

Als je nog niet overtuigd bent van het creëren van een knutselhoek voor de kids, hier nog wat voordelen!

Het is namelijk zo dat kinderen die creatief met handen bezig zijn, ook beter zijn in oplossingen bedenken. Ze zijn dan ook veel praktischer in het uitvoeren van de oplossingen.

Daarnaast bevordert knutselen ontspanning, het opbouwen van vriendschappen tussen kinderen en zelfontplooiing. En is het goed voor deze onderdelen:

 • Het ervaren van plezier
 • Ze leren sneller. Bijvoorbeeld te tellen en kleuren toe te passen
 • Ze leren samen te werken
 • Ze krijgen ruimtelijk inzicht
 • De kinderen leren anderen beter te begrijpen
 • Ze leren zich beter en langer te concentreren
 • Ze vergroten het gevoel van trotsheid
 • Het is een uitlaatklep voor emoties en gevoel

Al met al, is knutselen gewoon supergoed voor de ontwikkeling dus. Maar het allerbelangrijkste is dat ze het naar hun zin hebben. Daarom is het ook de moeite waard om er een speciale knutselhoek voor te maken. Die verdient zichzelf weer dubbel en dwars terug.

Safari muurstickers

Benodigde spullen 

Om een all-in knutselhoek in te richten heb je wat spullen nodig. Maar het mooie is dat dat helemaal niet zo uitbundig hoeft. Wat vooral nodig is zijn de knutselspullen. Daar moet je wel een voorraadje van hebben zodat de kinderen nooit zonder komen te zitten. Hier vast een lijstje om je op weg te helpen:

 • Kleurplaten
 • Stiften
 • Glitters
 • Stickers
 • Potloden
 • Gummen
 • Tekenpapier
 • Kwasten
 • Vingerverf
 • Krijt
 • Krijtbord
 • Plaksel

 

Wat ook leuk is, is om de kinderen zelf hun posters voor de kamers te laten maken in hun knutselhoek. Je kunt een basis poster ook beplakken als je even inspiratieloos bent. Wij hebben ook een hoop posters voor kinderkamers. Je bekijkt ze via onderstaande knop.

Posters

 

Look & feel voor je hoek 

Nu je de spullen helemaal duidelijk hebt en je waarschijnlijk ook wel weet waar je de knutselhoek gaat plaatsen, kun je gaan nadenken over de look & feel. Want alhoewel het vooral om het knutselen gaat, vinden kinderen kleuren wel heel leuk. En kan het ook zeker helpen om ze meer naar de hoek te trekken mochten ze zich vervelen. Maar los daarvan is het ook fijn als je knutselhoek mooi bij de rest van je inrichting past.

Kijk vooral ook naar de voorkeuren van de kinderen omdat ze er dan natuurlijk veel enthousiaster over zijn. En daarnaast naar een rustige basis. Een ontspannen gevoel komt los tijdens creatief bezig zijn, dus dat wil je niet verstoren door hele felle kleuren te gebruiken voor bijvoorbeeld de kindermeubels.

Maak daarom een mooie combinatie tussen licht en donker en wat mooi bij de kleuren van je muren. Dan valt de knutselhoek ook minder op als je een opgeruimd huis wilt. Als je zelf onrustig wordt van rommeltjes is het beter om voldoende opbergmogelijkheden te plaatsen en dus kleuren te gebruiken voor de tafel en bakjes en spullen, die mooi matchen bij je woonkamer. (als je de hoek niet in de kinderkamer plaatst)

Regenboog decoratie
Safety first 

Ongeacht de leeftijd van de kinderen, (behalve als ze al 10+ zijn) is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. De veiligheid van de materialen in de knutselhoek zoals scharen en scherpe punten, en bijvoorbeeld scherpe randen van de knutseltafel. Die kun je met houders beschermen.

Verder is het fijn om met meerdere kinderen ervoor te zorgen dat de knutselhoek groot genoeg is. Zodat ze elkaar niet in de weg zitten en ze elkaar ook niet per ongeluk lastig kunnen vallen met materialen.

Kindermeubels

De kindermeubels in de knutselhoek kun je overal kopen. Ikea heeft mooie kinderspullen, waar je onder andere een kinderstoel en tafel kunt halen. Maar die kun je ook bij de Praxis en de karwei kopen. Kies voor spullen die een beetje met ze meegroeien. Dat scheelt weer in de kosten voor na een paar jaar. Kindermeubels zijn wel de basis van een knutselhoek en het is daarom ook wel leuk een mix te maken tussen nieuwe en oude spullen. En oude spullen kun je ook bij kringloop kopen. Die kun je dan zelf eventueel verven.

En als je de boel nóg meer wilt opleuken, dan kun je onze muurstickers gebruiken om er een speelse uitstraling aan te geven. Die vind je via onderstaande knop.

Muurstickers

 

Beer&nijn muurstickers

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.