Welke verf is geschikt voor het verven van de babykamer?

Welke verf is geschikt voor het verven van de babykamer?

De longen van baby’s en kinderen zijn erg kwetsbaar voor ongezonde lucht en prikkels. De babykamer is de plek waar jouw kleintje erg veel tijd zal doorbrengen. Daarom is het erg belangrijk dat deze kamer goed en gezond wordt ingericht om de kleine longetjes te beschermen. Je hebt misschien al vaker gehoord dat verf erg ongezond is. Aangezien we toch graag de babykamer willen verven heb ik uitgezocht welke verf je het beste kunt gebruiken voor het schilderen van de babykamer zodat er zo min mogelijke schadelijke stoffen in de babykamer aanwezig zijn.

Verschillende soorten muurverf

Er zijn over het algemeen 3 verschillende soorten kwaliteiten in muurverf:

  • Muurverf op waterbasis (latex)
  • Muurverf op terpentinebasis (alkyd)
  • Veegvaste muurverf (witkalk)

Veegvaste muurverf (witkalk)
De veegvaste muurverf kunnen we eigenlijk beter direct weer van het lijstje afhalen. Witkalk is namelijk een hele goedkope verf, maar eigenlijk wil je deze niet in je huis hebben. Het is een verfsoort die vroeger erg veel werd gebruikt en te herkennen aan een laag die afgeeft. Misschien ken je wel zo’n muur; als je er tegenaan gestaan zitten er witte poederige vlekken op je kleren. Deze verf wil je natuurlijk niet in de babykamer hebben en daarom strepen we deze door van het lijstje.

Muurverf op terpentinebasis (alkyd)
Deze muurverf is zeer geschikt voor ondergronden van slechte kwaliteit. De muurverf op terpentinebasis kan ondergronden met waterschades aan en zorgen hierbij voor een erg mooi resultaat. Een nadeel van deze verfsoort is dat deze maar in een beperkt aantal kleuren verkrijgbaar is. En, als je ooit de muur weer wilt overschilderen, kun je dit alleen maar doen met verf op terpentinebasis. Ook is deze verf redelijk prijzig.

Muurverf op waterbasis; latex
Latex is verf voor babykamer eigenlijk de allerbeste keuze. De muurverf is in heel erg veel verschillende kleuren verkrijgbaar, geur-arm, gemakkelijk te reinigen en snel droog. Nu denk je misschien, oké eitje we gaan latex kopen, maar lees nog maar even verder. Latex is namelijk ook weer in een aantal varianten verkrijgbaar die het eindresultaat bepalen.

Latex is verkrijgbaar in de volgende varianten:

  • Buitenkwaliteit
  • Afneembare latex
  • Matte latex

Buitenkwaliteit latex muurverf
De naam van deze verf is een beetje misleidend. De verf is namelijk zeer geschikt voor buiten, maar ook absoluut geschikt voor binnen gebruik. Met buitenkwaliteit wordt aangegeven dat deze verf erg sterk is en dus ook weersinvloeden aankan. Hoewel je deze sterke kwaliteit binnen niet nodig hebt, geeft dit wel aan dat deze verf van zeer goede kwaliteit is. Wil je bijvoorbeeld de badkamer gaan verven, dan is deze kwaliteit een aanrader.

Matte Latex muurverf
Over het algemeen is het bij verf zo dat hoe matter de verf is, hoe opener de structuur van het product. Een open structuur zorgt ervoor dat de verf wat zwakker is en dit zie je terug in hoe goed de verf afwasbaar is. Deze verf is wel heel erg geschikt voor plafonds.

Afneembare latex
Voor muren kun je het beste kiezen voor afneembaar latex. De structuur van deze verf is wat fijner, waardoor de kwaliteit hoger is dan die van matte latex en hierdoor ook goed afwasbaar. Ook is de kleur vaak wat voller en  warmer dan bij de matte latex muurverf.

Welke verf voor babykamer

Nu je weet welke muurverf soorten er verkrijgbaar zijn, kunnen we gaan kiezen voor de beste verf voor babykamer. Waarschijnlijk was het je al duidelijk geworden na het lezen van de uitleg van de verschillende muurverf soorten, maar het beste kun je kiezen voor een muurverf op waterbasis. Je komt dan uit op de latex muurverf. Groot voordeel; deze verf is verkrijgbaar in heeeeeel erg veel verschillende kleuren. Uit de varianten latex muurverf kun je vervolgens het beste kiezen voor afneembare latex. Deze heeft een hele mooie kwaliteit voor op de muren.

Tips voor het verven van de babykamer

Als je de babykamer geverfd hebt (of hebt laten verven) moet deze goed doorlucht worden om alle schadelijke stoffen de kamer uit te krijgen. Zorg er ook voor dat je ruim op tijd de babykamer af hebt zodat je deze nog goed kunt doorluchten. Verf heeft zeker een week droogtijd nodig dus op tijd beginnen is wel echt een pré.

Tip; zet de verwarming aan en het raam open. Bij warmte komen schadelijke stoffen sneller vrij en doordat het raam openstaat kunnen deze direct de kamer uit.

Decoratie in de babykamer

Ben je klaar met het verven van de babykamer? Dan ben je toe aan het leukste onderdeel; decoreren! Alle meubeltjes kunnen in de babykamer geplaatst worden en je kunt echt sfeer in de kamer gaan maken. Met de muurstickers van LM Baby Art kun je de kamer inrichten in een leuk thema, zoals een echte jungle kamer, of je kunt er voor kiezen om nog net een finishing touch te geven aan de babykamer met bijvoorbeeld leuke stipjes muurstickers.

Let op! Als je de babykamer geverfd hebt raden wij altijd aan om 4 weken te wachten met het opplakken van de muurstickers. Het is namelijk zo dat de verf een langere droogtijd heeft dan het lijkt. Je kunt tegen de muur aanstaan zonder dat de verf nog afgeeft, maar toch kan er nog vocht uit de verf komen. Deze vocht zorgt ervoor dat de muurstickers minder goed zullen plakken en zullen omkrullen of misschien zelfs wel er af zullen vallen. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt als je net klaar bent met de babykamer.


Wat leuk dat je er bent!

Hi, mijn naam is Laura (29), moeder van Sophia (2,5) en Jordan (8 maanden).

Je leest hier alles over het inrichten van de baby-/ en kinderkamer. Handige tips, styling advies en natuurlijk de linkjes naar alle items om zo jouw eigen kamertje te kunnen maken.

Maak een kamertje om trots op te zijn!


Nieuw; extra grote swaddles

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.