Hoe gebruik je een baby swaddle?

Hoe gebruik je een baby swaddle?

Een baby swaddle gebruik je om je baby mee in te bakeren. Eigenlijk is de doek multifunctioneel en kun je het bijvoorbeeld ook gebruiken om je kindje mee af te drogen of je gebruikt het als bodem voor de kinderwagen of box.

Het inbakeren wordt veel gedaan om de baby een fijn, veilig en warm gevoel te geven. Ze slapen hierdoor sneller omdat de swaddle ze kalmeert. Dit maakt doorslapen ook een stuk makkelijker.

Als je inbakeren spannend vindt kun je ook eerst het consultatiebureau raadplegen om te kijken of het geschikt is voor jouw/jullie baby. Ze kunnen het je dan ook meteen laten zien hoe je dit doet. Zorg er in ieder geval voor dat de swaddle niet te strak om de baby zit zodat er nog bewogen kan worden.

Het is wel belangrijk dat de armen goed vastzitten langs het lichaam. Onder de voeten maak je de swaddle vervolgens dicht. Dit betekent dat het van de armen tot de onderkant bedekt is maar je het hoofdje vrij laat. De meest simpele manier om dit te doen is door de swaddle in een driehoek te leggen, onder je baby. Vervolgens kun je eerst de linkerkant over de baby heen vouwen en daarna de rechterkant. Al het stof wat je overhoudt aan de onderkant stop je in vouwen van de doek. Gebruik je een swaddle met sluiting? Dan maak je het uiteraard dicht met klittenband of andere aangegeven manier.

 

 

De juiste swaddle kiezen

Het is het fijnste voor de baby als je een niet te dikke stof kiest. Daarnaast is het voor jezelf ook handig als de baby swaddle lang/groot genoeg is zodat je zonder moeite de doek om de baby heen krijgt. Zo gaat het natuurlijk ook minder snel los én de swaddle gaat wat langer mee als de baby groeit.

Je kunt ook kiezen op basis van de leeftijd van je baby, hoe groot hij/zij is of hoe zwaar hij/zij is. Als je de swaddle voor meerdere dingen gebruikt zul je er waarschijnlijk toch meerdere kopen. Zeker als je het de hele dag gaat inzetten en het een vast onderdeel van je luiertas wordt.

Sommige swaddles hebben een andere sluiting. Je hebt bijvoorbeeld grote hydrofiele doeken die je gewoon in elkaar vouwt. Maar ook swaddles die klittenband hebben of sluiting met rits. Kijk wat je zelf handig vindt. Als je een beweeglijke baby hebt wil je hier niet te lang mee struggelen.

Grote hydrofiele doeken

Een baby swaddle helpt met slapen

De baby swaddle geeft dus een warm gevoel en het stevige inpakken zorgt voor een kalmerend effect. Perfect dus als je een baby hebt die niet makkelijk zelf in slaap kan komen. Ook zullen ze s ‘nachts minder snel wakker worden. Let wel op dat de swaddle niet te strak zit anders kunnen ze in paniek raken.

Het inbakeren kun je veilig doen vanaf de eerste week tot 6 maanden. De meningen zijn hier nog wel erg over verdeeld, sommige zeggen namelijk dat het tot 3 maanden kan. Je kunt het voor de zekerheid aan het consultatiebureau vragen.

Het is verstandig het inbakeren langzaam af te bouwen zodat je baby went aan het zelf in slaap vallen zonder swaddle. Maar het kan zeker helpen tegen huilbuien in de eerste weken, wat voor jou/jullie zelf natuurlijk ook heel fijn is.

Wanneer je moet stoppen met inbakeren

Als je baby zelf uit de swaddle kan komen is het tijd om ermee te stoppen. Ook als je baby begint met rollen is het verstandig om niet meer in te bakeren. Omdat hij/zij nu gewend is aan de doek, is het zoals genoemd dus slim om het af te bouwen in plaats van cold turkey te stoppen.

Dit doe je door een paar dagen de swaddle maar half om de baby heen te vouwen. Laat een arm vrij zodat je baby went aan meer vrijheid in bed. Steeds meer ruimte, steeds iets minder strak, zorgt voor een makkelijkere transitie naar swaddle-vrij slapen.

Volg ons ook op Instagram

De swaddles wassen

Swaddles kun je op 30 graden wassen en drogen vrij snel. Strijken en drogen kun je beter niet doen. Drogen in de wasdroger kan er namelijk voor zorgen dat ze krimpen en dat is precies wat je niet wilt. Als je ze wel echt wilt strijken, doe dat dan op de laagste stand zodat ze mooi blijven.

Je kunt de swaddle natuurlijk ook met de hand wassen, maar als je het als slab en schoonmaak doek gebruikt zal dit wat lastiger schoon te maken zijn.

Nieuwe collectie

Wij hebben nu ook Swaddles in de shop! Die van ons zijn 120x120cm en in 9 kleuren beschikbaar. Verzonden binnen 1-3 werkdagen, dus je kunt op korte termijn beginnen met inbakeren. Enthousiast geworden? Bekijk ze via onderstaande knop.

XL Swaddles in 9 kleuren
Dit vind je misschien ook interessant:

Wat leuk dat je er bent!

Hi, mijn naam is Laura (29), moeder van Sophia (2,5) en Jordan (8 maanden).

Je leest hier alles over het inrichten van de baby-/ en kinderkamer. Handige tips, styling advies en natuurlijk de linkjes naar alle items om zo jouw eigen kamertje te kunnen maken.

Maak een kamertje om trots op te zijn!


Met liefde gemaakt♥

Bij LM Baby Art shop je de mooiste muurdecoratie & Accessoires voor de baby-/ en kinderkamer.

Nieuw; extra grote swaddles

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.